Als je je jarenlang met één onderwerp bezighoudt – zoals geld in mijn geval – begin je patronen op te te ontdekken.

Je ziet vaak vergelijkbare adviezen als het gaat om het opbouwen van vermogen (begin vroeg met beleggen, de tijd werkt in je voordeel), beleggingsstrategieën (gebruik indexfondsen) en zelfs boekaanbevelingen.

Veel mensen die ik heb gesproken over financiële onafhankelijkheid, noemden “The Simple Path to Wealth” van JL Collins als een must read. Daarom heb ik uiteindelijk ook zelf een exemplaar gekocht, mede om om erachter te komen waar de hype over ging.

Voordat hij het boek schreef, was de auteur al sinds 1975 bezig met beleggen. Collins is financieel onafhankelijk sinds 2011, toen hij zijn baan opzegde. Hij definieert de term ‘financieel onafhankelijk’ als volgt: “Wanneer 4 procent rendement als jaarlijkse opbrengst van je vermogen voldoende is om van te leven, ben je financieel onafhankelijk.”

In hetzelfde jaar dat hij stopte met werken, begon Collins met het schrijven van een reeks brieven aan zijn dochter over geld en beleggen. Deze brieven zouden de basis worden van zijn boek uit 2016.

Het is geschreven zoals je tegen een familielid zou praten. Het taalgebruik is alledaags en informeel, met af en toe een vaderlijke grap. Net als de concepten in het boek is ook de tekst eenvoudig en simpel. De hoofdstukken zijn kort - het langste, een hoofdstuk over pensioen telt 13 pagina's - en verleiden je door te lezen.

Het boek is ook repetitief - op een nuttige manier. Het deed me denken aan gecoacht worden op de tennisbaan. Ik hoorde “beweeg je voeten” en “houd je hoofd naar beneden” zo vaak tijdens een tennisles dat het me de keel begon uit te hangen. Maar het waren nuttige adviezen die ik nooit zal vergeten. Zoals elke goede coach, leert Collins je de belangrijke dingen.

Hij heeft ook ervaring, want hij heeft belegd tijdens de crash van 1987 en “Black Monday”, de techcrash van begin deze eeuw, de wereldwijde financiële crisis van 2008 en vele andere “kleinere instortingen”. Hij is openhartig over fouten die hij heeft gemaakt (het kopen van penny stocks) en de investeringen die hem rijk hebben gemaakt (indexfondsen).

De belangrijkste punten op weg naar financiële onafhankelijkheid

Zoals de titel al zegt, houd het simpel. Collins maakt zijn belofte waar door een eenvoudig pad naar rijkdom te bieden. Zijn beleggingsportefeuille bestaat uit twee indexbeleggingsfondsen (een wereldwijd indexfonds voor aandelen en een wereldwijd obligatiefonds) en een bankrekening om contant geld op te zetten.

Voor jongere beleggers is het in de “vermogensopbouwfase” volgens Collins nog eenvoudiger: aandelen kopen via een wereldwijd indexfonds. Hij heeft alleen obligaties aan zijn portefeuille toegevoegd omdat hij in de fase van “vermogensbehoud” zit.

Foto: Kathleen Elkins

Een paar goede beslissingen bij beleggen kunnen eventuele fouten compenseren. Collins zegt dat drie beslissingen hem hielpen om financiële onafhankelijkheid te bereiken:

  • 50 procent van zijn inkomen opzij zetten om vermogen op te bouwen
  • Schulden vermijden
  • Beleggen in indexfondsen

Mijn grootste bezwaar tegen de tekst van Collins is dat hij suggereert dat 50 procent van je inkomen opzij zetten eenvoudig is. Hoewel het concept misschien eenvoudig klinkt, ben ik er niet van overtuigd dat het in de praktijk eenvoudig is, als je basisbehoeften hebt zoals huisvesting, vervoer en voedsel en andere uitgaven.

Beleggen voor latere: voor wie is het boek wel en niet is bedoeld

Veel verschillende soorten beleggers kunnen baat hebben bij het boek van Collins: de 20-jarige die net is afgestudeerd en nog nooit van een indexfonds heeft gehoord; de 50-jarige die zich op zijn pensioen voorbereidt en zijn vermogen wil behouden; de sceptische belegger die zich afvraagt of hij zijn geld op de markt moet zetten en een peptalk nodig heeft; en de belegger zoals ik, die z'n geld jaren geleden zonder veel begeleiding heeft belegd en baat zou kunnen hebben bij het herzien van haar of zijn beleggingen.

Hoewel Collins de basisprincipes van persoonlijke financiën behandelt, richt het grootste deel van de tekst zich op hoe je specifiek in de aandelenmarkt kunt beleggen.

Voor beleggers die bijvoorbeeld rijkdom willen opbouwen via vastgoed, is dit niet het juiste boek. Collins' algemene visie op het onderwerp is: “Huizen zijn een luxe, geen investering.”

Maar als je op zoek bent naar een simpele manier om je vermogen te laten groeien, krijg je een degelijk advies waarvan de eenvoud aanspoort tot actie, zelfs als je alleen maar opnieuw bekijkt hoe je je geld hebt belegd.

LEES OOK: Loonsverhoging gekregen in 2024? Dit kan je opbouwen als je ‘extra inkomen’ 20 jaar spaart of belegt